Hoelang niet sporten na verwijderen moedervlek?

Wil je een moedervlek laten verwijderen en sport je graag? Het is dan logisch dat de vraag in je opkomt hoe lang je niet mag sporten na het verwijderen van een moedervlek. Het antwoord hierop hangt af van het soort behandeling. Er gelden andere adviezen voor nazorg wanneer je een moedervlek met shave excisie verwijdert bij de dermatoloog dan wanneer je een laserbehandeling ondergaat. Wij hanteren adviezen voor nazorg bij het verwijderen van een moedervlek door de dermatoloog minimaal twee dagen niet intensief te sporten. Als je een laserbehandeling hebt gehad, mag je na de behandeling vrijwel alle sporten beoefenen. Zwemmen is hierop een uitzondering. Belangrijkste bij beide is dat je na de behandeling uit de zon dient te blijven.

Sporten na het verwijderen van je moedervlek: niet zwemmen

Wil je graag je moedervlek laten verwijderen met een laserbehandeling, maar gewoon doorgaan met sporten dan is dat mogelijk. Het advies is alleen niet té intensief te sporten. De laserbehandeling zorgt voor een klein korstje op de behandelde plek en het kan zijn dat je huid warm aanvoelt. Dat korstje kan misschien gaan jeuken, waardoor je de neiging krijgt om te krabben. Wanneer je door sporten ook veel warmte in de huid creëert herstelt de huid minder snel. Zwemmen is een uitzondering op de regel. Dit komt omdat langdurig in het water verblijven invloed de korstjes na de behandeling verweekt. Dit heeft een negatieve invloed op het herstellen van het korstje. Daarom is het af te raden om de eerste twee weken na de behandeling te gaan zwemmen. Het is eveneens beter om in deze periode niet naar de sauna of langdurig in bad te gaan.

Vermijd de zon

Laat je een moedervlek in het voorjaar of in de zomer verwijderen dan is het aan te raden om niet buiten te sporten in de zon. De zon kan voor pigmentverschuivingen zorgen zoals hypopigmentatie (wit vlekje) of hyperpigmentatie (donker vlekje). Uiteraard is het mogelijk om je huid tegen de zon te beschermen. Daarnaast is het ook afhankelijk van de locatie waar je moedervlek zit. In elk geval luidt het advies om zes weken na de laserbehandeling de behandelde huid uit de zon te houden. Dit heeft te maken met de combinatie van uv-straling, het pigment in de huid en de warmte van de laserstraal. Daarom raden wij ook aan om de eerste weken na de laserbehandeling een SPF 30 of 50 zonnebrandmiddel te gebruiken en zoveel mogelijk uit de zon te blijven.

Laserbehandeling moedervlek verwijderen

De kosten van moedervlek verwijderen kunnen vanwege cosmetische redenen variëren. Het aantal plekjes en de grootte bepaalt mede de prijs. Het totaalplaatje is per soort pigment wisselend, afhankelijk van het aantal behandelingen. Je krijgt van ons vooraf tijdens het eerste consult voor een moedervlek verwijderen een indicatie van het aantal benodigde behandelingen. Aan de hand daarvan is het mogelijk om je te laten weten wat de kosten zijn. Gemiddeld zijn er een tot vier behandelingen nodig om je moedervlek voor 70 tot 90% te laten verdwijnen. Aangezien het een behandeling betreft om cosmetische redenen kom je niet voor een vergoeding via de zorgverzekering in aanmerking. Dit omdat er geen medische indicatie aan ten grondslag ligt.

Werking laser

Huidzorg Laserklinieken maakt van geavanceerde lasers gebruik om moedervlekken te behandelen. Tijdens de behandeling schiet de laser het pigment van je moedervlek uiteen. Er ontstaan hierdoor gefragmenteerde deeltjes pigment die je lichaam daarna afvoert. Na afloop brengt onze huidtherapeute een verkoelende crème aan op de behandelde plek. Deze crème bevat bovendien een zonbeschermer.

Volg ons advies voor nazorg op

De laserbehandeling is erop gericht om je moedervlek te verminderen. Om tot het best zichtbare resultaat te komen, is het van belang dat je onze adviezen voor nazorg opvolgt. Dit betekent onder meer dat je uit de zon moet blijven, niet moet gaan zwemmen en niet naar de sauna gaat of een heet bad neemt. Doe je aan een sport waarvan je twijfelt of dit invloed heeft op het herstel van je huid of waar je mogelijk risico door loopt? Vraag het gerust aan onze huidtherapeut, want wij staan voor je klaar. Uiteraard ook als je andere vragen hebt, waar je graag een antwoord op wilt hebben.

Boek een gratis consult voor het verwijderen van je moedervlek

Huidzorg Laserklinieken heeft meerdere vestingen in Nederland. Zoek er één bij je in de buurt en boek vrijblijvend en kosteloos een eerste consult. Je wordt uitgebreid geïnformeerd door onze huidtherapeute over de mogelijkheden, resultaat en aantal behandelingen. De huidtherapeut beoordeelt je moedervlek en kan op basis van een aantal kenmerken je een indicatie van het aantal behandelingen geven.

 

© Copyright 2024 - Lasercentrum Biltstraat