Hoelang duurt een zwangerschapsmasker?

Een zwangerschapsmasker ofwel melasma kan tijdens de zwangerschap ontstaan als gevolg van hormonale schommelingen. Het zwangerschapsmasker bestaat uit pigmentvlekken en deze doen zich het vaakst voor in het tweede of derde trimester van een zwangerschap. Overigens komt het ook voor dat er pas pigmentvlekken ontstaan nadat je bevallen bent, want ook dan schommelen de hormonen nog. Heb jij op dit moment te maken met pigmentvlekken door je zwangerschap of hormoonschommelingen? Dan wil je vast graag weten hoelang een zwangerschapsmasker duurt. Of misschien heb je nog geen pigmentvlekken, maar wil je nu je zwanger bent voorkomen dat je een zwangerschapsmasker krijgt. Daar ontdek je hier alles over net als dat je uitgebreide informatie krijgt over onze behandeling voor een zwangerschapsmasker.

Duur zwangerschapsmasker: gemiddeld een paar maanden

De duur van een zwangerschapsmasker is gemiddeld een paar maanden. Bij de meeste vrouwen verdwijnen de pigmentvlekken vanzelf na een paar maanden. Het komt echter ook voor dat een zwangerschapsmasker niet verdwijnt en een meer permanent karakter krijgt. Bovendien loop je meer kans op het krijgen van een zwangerschapsmasker als je tijdens een eerdere zwangerschap deze pigmentvlekken ook hebt gehad. In deze situatie zie je dat de bruine vlekken donkerder zijn dan tijdens de eerste zwangerschap.

Hoe ontstaat een zwangerschapsmasker?

Het is goed om te weten hoe een zwangerschapsmasker ontstaat en wat de opties zijn om dit te voorkomen. Zwangerschapshormonen zijn doorgaans de oorzaak van het ontstaan van melasma en dan vooral door de hormoonschommeling. Het is bekend van progesteron en oestrogeen dat deze de aanmaak van pigment stimuleren. Dit zijn hormonen die er tijdens je zwangerschap voor kunnen zorgen dat aanwezige pigmentvlekken veranderen. Bijvoorbeeld door te groeien of door een meer donkere kleur te krijgen. Hormonale schommelingen zijn een oorzaak, maar als je moeder ook melasma heeft gehad, is de kans groter dat jij het ook krijgt. Er zijn overigens ook nog een aantal andere oorzaken voor een zwangerschapsmasker aan te wijzen, zoals het gebruik van agressieve peelings, slikken van de pil of specifieke epilepsiegeneesmiddelen.

Wanneer is de kans op zwangerschapsmasker het grootst?

In het voorjaar en in de zomer is de kans op het ontstaan van een zwangerschapsmaker het grootst en dat heeft alles te maken met zonlicht. De zon schijnt in deze seizoenen meer dan in de herfst en in de winter. Bovendien is de kracht van de uv-straling sterker vanaf het voorjaar. Dit betekent echter niet dat het in de herfst of winter niet mogelijk is om een zwangerschapsmasker te krijgen. Direct zonlicht heeft namelijk ook als je in die periode wat verder in de zwangerschap bent, invloed op het ontstaan van pigmentvlekken. Als je geen pigmentvlekken wilt door hormonale schommelingen dan is het aan te raden om uit de zon te blijven.

Zwangerschapsmasker voorkomen

Uit de zon blijven als je zwanger bent, is de beste tip om een zwangerschapsmasker te voorkomen. Daarnaast is het aan te raden om een zonnebrandcrème met een hoge factor te gebruiken en je hals en gezicht daarmee in te smeren. Kies voor een plek in de schaduw als je ergens op een terrasje zit en de zon schijnt. Ook in je eigen tuin is het aan te raden om een schaduwrijke plek te creëren. Je kan als je buiten bent een leuke hoed dragen om je gezicht in de schaduw te houden. Verder is het af te raden om onder de zonnebank te gaan.

Zwangerschapsmasker verwijderen

Verdwijnen de pigmentvlekken niet vanzelf? Een zwangerschapsmasker verwijderen behoort tot de mogelijkheden als je de bruine vlekken als storend ervaart. Het is bij een zwangerschapsmasker verwijderen wel belangrijk om de behandeling door een professional te laten uitvoeren. Onze huidtherapeuten hebben een BIG-registratie en ervaring met het behandelen van zwangerschapsmaskers. Je bent bij ons dan ook in vertrouwde en vakkundige handen.

Zwangerschapsmasker laten verwijderen

Wij maken gebruik van efficiënte behandelingen om pigmentvlekken, zoals een zwangerschapsmasker te verwijderen. Het aantal benodigde behandelingen varieert van drie tot zes, waarbij er ook thuis behandeld wordt middels actieve ingrediënten en zuren in producten. Deze bevatten pigmentafbrekers en pigmentblokkers. Het hele jaar door is het belangrijk om dit te gebruiken en het zwangerschapsmasker onder controle te krijgen.

Hoe voelt de behandeling?

De behandeling zelf kan wat prikkelen of tintelen. Na de behandeling kan de huid een paar uur rood zien en gedurende de dagen na de behandeling kunnen er wat velletjes loskomen van de huid. Belangrijk hierbij is om de adviezen en nazorg goed op te volgen.Onze huidtherapeut geeft je advies voor de verzorging van je huid, zoals het gebruikmaken van een speciale crème.

Boek gratis en vrijblijvend een consult

Wil je van je zwangerschapsmasker af? Boek in een vestiging van Lasercentrum Biltstraat naar keuze een gratis en vrijblijvend consult.

© Copyright 2024 - Lasercentrum Biltstraat