Welke soorten pigmentvlekken zijn er?

Heb je een vlekje op je gezicht gespot dat niet meer verdwijnt of zie je bruine vlekjes op de rug van je hand verschijnen? Grote kans dat je te maken hebt met een pigmentvlek. Er zijn wat dat betreft allerlei soorten pigmentvlekken te onderscheiden. De bekendste zijn sproetjes, maar ook ouderdomsvlekken, moedervlekken en een zwangerschapsmasker ofwel melasma komen vaak voor net als café au lait en pigmentvlekken als gevolg van huidbeschadiging ook wel post inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. Vind je dat ontsierend en wil je er wat aan doen? Pigmentvlekken verwijderen op natuurlijke wijze is altijd te proberen, maar als dat geen resultaat oplevert, bieden wij uitkomst. Bijvoorbeeld door pigmentvlekken te verwijderen met lasertherapie, peeling of thuistherapie met producten van ZO Skin Health, Renophase, Theraderm of Dermaceutic.

Ontstaan van pigmentvlekken

Er zijn diverse factoren die een oorzaak zijn van het ontstaan van pigmentvlekken. Het kan zijn dat je te maken hebt met een aangeboren pigmentvlek, zoals cafe au lait of een moedervlek die in je kinderjaren is ontstaan. Hormonen vormen eveneens een oorzaak en tijdens een zwangerschap kan je met melasma ofwel een zwangerschapsmasker te maken krijgen. Zo kan je door zonschade eveneens pigmentvlekken krijgen die ook wel zonnevlekken of ouderdomsvlekken worden genoemd. Verder is het mogelijk om na een wondje, waardoor de huid is beschadigd een pigmentvlek te krijgen. Een pigmentvlek kan licht of donker zijn, maar bestaat altijd uit een ophoping van pigmentcellen in de huid. Pigmentvlekken komen doorgaans het vaakst voor op lichaamsdelen die veel aan zon zijn blootgesteld, zoals op je gezicht en hals, maar ook op je handen, armen en benen.

Moedervlekken

Moedervlekken zijn een van de veelvoorkomende soorten pigmentvlekken die overal op je lichaam aanwezig kunnen zijn. Moedervlekken heb je niet altijd direct bij je geboorte, maar ontstaan doorgaans later en vooral tussen het derde en twintigste levensjaar. Als jij je niet prettig voelt bij zichtbare moedervlekken, is het mogelijk deze door ons te laten verminderen of verwijderen.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken zijn pigmentvlekken die op latere leeftijd ontstaan, maar waar de basis vaak al voor in het verleden is gelegd. Dat heeft te maken met de blootstelling aan uv-straling en daarom komen deze vlekjes vaak voor in het gezicht of op de hoofdhuid net als op de hals, rug van de hand en decolleté. Wij behandelen ouderdomsvlekken op alle lichaamsdelen.

Sproeten

Sproeten komen veelal voor in het gezicht en op andere lichaamsdelen die veel blootgesteld zijn aan de zon. Bij het ouder worden, bestaat de kans dat sproeten weer verdwijnen en het helpt eveneens om uit de zon te blijven. Ervaar je sproeten als hinderlijk en wil je niet wachten totdat deze vanzelf verdwijnen? Je kan bij ons terecht om deze pigmentvlekken te verwijderen.

Zwangerschapsmasker/melasma

Melasma of zwangerschapsmasker is herkenbaar aan pigmentvlekken in het gezicht en deze kunnen tijdens of na de zwangerschap ontstaan of door hormoonwisselingen. Vooral als je tijdens je zwangerschap vaak in de zon hebt gezeten, is de kans daarop groter. Er is tijdens je zwangerschap sprake van het stimuleren van de aanmaak van melanine door de combinatie van oestrogeen en progesteron. Overigens komt melasma eveneens voor bij vrouwen die niet zwanger zijn. Vind je de pigmentvlekken storend? Neem gerust contact met ons op voor een vrijblijvend en gratis consult.

Café au lait

Café au lait heeft de naam te danken aan de kleursamenstelling die te vergelijk is met de kleur van koffie met melk. De vlekken zijn vaak aangeboren of ontstaan op kinderleeftijd en groeien als het ware mee. Café au lait vlekken zijn veelal rond of ovaal van vorm en kunnen op elk lichaamsdeel voorkomen. Deze pigmentvlekken verdwijnen niet spontaan en als je de vlekken cosmetisch niet mooi vindt dan kan je deze door onze huidtherapeut laten verwijderen of verminderen.

Post inflammatoire hyperpigmentatie

Post inflammatoire hyperpigmentatie of wel pigmentvlekken door huidbeschadiging kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door acne als gevolg van een heftige ontsteking, maar ook door een verkeerd genezen wondje. Er is dan sprake van een overprikkeling van pigmentcellen die het pigmentatieproces verstoren. Deze pigmentvlekken zijn door ons te behandelen en te verminderen.

Pigmentvlekken verwijderen

Een pigmentvlek verwijderen is bij ons mogelijk met een laserbehandeling, peeling of thuisbehandeling. Wij kijken tijdens een eerste consult altijd of en in hoeverre een pigmentvlek te verwijderen is en welke methode daarvoor het beste is. Dat is namelijk onder meer van de diepte van de pigmentvlekken afhankelijk.

Laserbehandeling pigment verwijdering

Bij een laserbehandeling voor het verwijderen van pigmentvlekken schiet de laser het pigment in je huid als het ware uit elkaar. Je lichaam voert vervolgens de fragmentjes pigment af. Na de behandeling krijg je een verkoelende crème aangebracht en je krijgt advies van onze huidtherapeut om je huid thuis goed te verzorgen.

Reserveer direct een consult

Reserveer direct een plekje voor een gratis eerste consult als je graag je pigmentvlekken wilt laten verwijderen. Tijdens dit consult kijkt onze huidtherapeut naar je situatie om een behandelplan op te stellen. Je krijgt ook alle gelegenheid om vragen te stellen.

 

 

© Copyright 2024 - Lasercentrum Biltstraat