Er zijn allerlei verschillende soorten moedervlekken die in de huid die uit goedaardige opeenhopende pigmentcellen bestaan. Een moedervlek is wat dat betreft te zien als een onschuldige stoornis in de huid. Naast goedaardige moedervlekken zijn er moedervlekken die onrustig zijn en melanomen die als kwaadaardige moedervlekken bekend staan. Er is geen medische reden om een goedaardige moedervlek te verwijderen, maar het is voor te stellen dat je deze als cosmetisch storend ervaart. Bijvoorbeeld als deze opvallend aanwezig is op je gezicht. Je moedervlek laten verwijderen is dan een optie. Wij hebben daar een effectieve behandelmethode voor beschikbaar in de vorm van lasertherapie.
Hoe ontstaan moedervlekken?
De ophoping van pigmentcellen in de huid kent verschillende oorzaken. Er speelt bijvoorbeeld een erfelijke factor een rol net als dat een moedervlek aangeboren kan zijn. Een gewone moedervlek kan verder ontstaan als gevolg van hormonen. Naast dat er verschillende soorten moedervlekken zijn te onderscheiden, geldt dat ook de vorm varieert. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat de ophoping van pigmentcellen helemaal vlak is en dus gelijk aan de rest van de huid. Daarnaast zijn er moedervlekken die verheven zijn en als het ware op de huid liggen.
Normale moedervlekken
Een normale of goedaardige moedervlek is herkenbaar aan de hand van een aantal kenmerken. Er is vrijwel altijd sprake van een symmetrische vorm net als dat de randen een regelmatig karakter hebben. De kleur is uniform en de grootte varieert van een millimeter tot meerdere millimeters. Een normale moedervlek kan zowel helemaal vlak in de huid liggen of op de huid liggen en dus wat verheven zijn.
Onrustige moedervlekken
Onrustige moedervlekken ofwel atypische naevus zijn goedaardig van karakter, maar vormen mogelijk wel een risico als voorloper voor het krijgen van een melanoom. De atypische moedervlekken zijn onder meer herkenbaar aan de asymmetrische vorm. De randen zijn veelal onregelmatig en doorgaans heeft de moedervlek meerdere kleuren. Het gaat hierbij vaak om moedervlekken die groter zijn dan normale moedervlekken.
Kwaadaardige moedervlekken
Een kwaadaardige moedervlek in de vorm van een melanoom is een vorm van huidkanker met een agressief karakter. Doorgaans ontstaat een melanoom vanuit een onrustige moedervlek in pigmentcellen van de opperhuid. De meeste kwaadaardige moedervlekken komen op plekken op het lichaam voor die veel aan zonlicht zijn blootgesteld. Het risico op ontwikkeling van melanomen is onder meer afhankelijk van het totale aantal onrustige moedervlekken. De ophoping van pigmentcellen is als verdacht aan te merken als deze aan de volgende kenmerken voldoet ofwel aan de ABCDE-regel:
- Asymmetry: asymmetrisch in vorm of kleur
- Border: grille, onregelmatige rand
- Color: meerdere kleuren of verandering van kleur
- Diameter: groter dan 6 mm;
- Evolution: jeuk, verandering of bloeden
Cosmetisch storende moedervlek verwijderen
Heb je een goedaardige moedervlek die je cosmetisch storend vindt dan is het mogelijk deze te laten verwijderen. Onze huidtherapeut maakt daarbij gebruik van een laser, waarbij je een gevoel van een speldenprikje ervaart. Na afloop voelt je huid mogelijk branderig, maar dit gevoel verdwijnt binnen een paar uur. De behandeling met de laser zorgt ervoor dat er op de behandelde plek een korstje ontstaat dat vanzelf weer verdwijnt. Bij het verwijderen van een cosmetisch storende moedervlek is de laserbehandeling gericht op het verminderen van de zichtbaarheid. De kosten voor een moedervlek verwijderen zijn onder meer afhankelijk van het aantal, grootte en diepte van het pigment.
1 tot 4 behandelingen: reductie van 60% tot 100%
Laat je bij ons je moedervlek verwijderen dan zijn er gemiddeld 1 tot 4 behandelingen nodig. Het resultaat kent een reductie van de moedervlek van 60% tot 100%. De diepte van het pigment speelt een belangrijke rol bij het behalen van het beste resultaat. De laserbehandeling zorgt er in ieder geval voor dat je moedervlek lichter van kleur wordt en dus minder zichtbaar aanwezig is. Wij laten je tijdens het eerste consult graag voorbeelden van resultaten zien, zodat je een uitstekende indruk krijgt van de verminderde zichtbaarheid. Overigens is het bij een moedervlek verwijderen nooit mogelijk om 100% garantie te bieden op volledige verwijdering. Verder is het bij meerdere behandelingen belangrijk om je huid tussendoor goed te laten herstellen. Daarom vindt er steeds een rustperiode plaats en behandelen wij je met de laser eenmaal in de vier weken.
Gratis eerste consult
Wij vinden het belangrijk om je vrijblijvend kennis te laten maken met onze behandeling voor moedervlek verwijderen. Daarom nodigen wij je uit om een eerste gratis consult te boeken, waar geen verplichtingen aan zijn verbonden. Onze huidtherapeut beoordeelt je moedervlek en geeft een indicatie van het aantal behandelingen. Daarbij krijg je ook inzicht in de kosten en bepaal je na het eerste consult of je een afspraak wilt maken voor een behandeling.