Wat is een levervlek?

De officiële benaming van een levervlek is lentigo solaris of lentigo senilis. Het is een pigmentvlek die ook wel een ouderdomsvlek wordt genoemd. Dit heeft te maken met de leeftijd waarop levervlekken doorgaans verschijnen. Het gaat hier om goedaardige pigmentvlekken die veelal lichtbruin van kleur zijn. De scherp begrensde donkere vlekjes kunnen vanaf middelbare leeftijd voorkomen en vooral in het gelaat op de rug van de hand van mensen met een licht huidtype. Op de torso zien we ze ook nog regelmatig voorkomen. De donkere vlekken komen zelden voor bij mensen met een donkere huid. Heb jij levervlekken in je gezicht of op je lichaam waar je liever vanaf wil, omdat je deze cosmetisch storend vindt? Je kan bij een van onze huidtherapeuten terecht om je levervlekken pijnloos te laten verwijderen.

Hoe ontstaan levervlekken?

Een levervlek ontstaat als goedaardige gepigmenteerde huidafwijking als gevolg van zonbeschadiging. De oorzaak hiervoor ligt bij melanocyten die als pigmentcellen een hogere activiteit hebben. Het zijn vooral mensen met een lichte huid die op latere leeftijd te maken krijgen met levervlekken.

Hoe ouder je bent des te meer je in je leven bent blootgesteld aan zonlicht. Bijna 80% van de mensen met een leeftijd boven 65 jaar heeft wel een dergelijke pigmentvlek op een deel van het lichaam dat vaak aan zonlicht is blootgesteld. Dat zonschade de oorzaak is, biedt ook meteen een verklaring waarom levervlekken vooral in het gezicht en op de rug van de hand verschijnen. Dit zijn lichaamsdelen die het vaakst in aanraking komen met zonlicht.

Er is een direct verband te leggen tussen de mate van blootstelling aan zonlicht en het ontstaan van deze bruine ouderdomsvlekken. Het uv-licht is de boosdoener en zorgt ervoor dat je huid zich te vaak tegen uv-straling heeft moeten verweren. Overigens zijn er ook mensen met een huidziekte, zoals psoriasis die behandeld zijn met PUVA-therapie die te maken krijgen met levervlekken. Ben je veelvuldig onder de zonnebank geweest in je leven dan heb je ook meer kans dat er levervlekken ontstaan.

• Zonschade
• Leeftijd
• Huidziekte
• Zonnebank

Zijn levervlekken te voorkomen?

Het is in elk geval mogelijk om maatregelen te nemen die zonschade voorkomen. Je kan bijvoorbeeld voor je gezicht, maar ook voor je handen een zonnebrandcrème met een hoge factor gebruiken. Denk er dan wel aan om dit niet alleen in de zomer te doen, maar in alle jaargetijden wanneer er sprake is van zonlicht. Een andere tip is om niet onder de zonnebank te gaan, want dan loop je meer kans om levervlekken te krijgen. Verder is het aan te raden om vooral in de zomer beschermende kleding te dragen.

Levervlek herkennen

Een levervlek is gemakkelijk te herkennen aan een scherp begrensde vlek die bruin van kleur is. De grootte van ouderdomsvlekken varieert van een paar millimeter tot enkele centimeters en is lichtbruin tot donkerbruin van kleur. Doorgaans beperkt het aantal van deze pigmentvlekken tot een of twee in het gezicht of op de rug van de hand. Er zijn echter mensen die verspreid over het lichaam levervlekken zien verschijnen, zoals op de onderarmen en torso. De diagnose van een levervlek is visueel vast te stellen en hoeft als goedaardige pigmentvlek niet om medische redenen verwijderd te worden. Je kan je levervlekken als je deze als ontsierend en hinderlijk ervaart wel om cosmetische redenen laten verwijderen.

Levervlekken laten verwijderen

Een pigmentvlek laten verwijderen zonder pijn is mogelijk bij Lasercentrum Biltstraat en daarbij maken wij gebruik van een laser of passen wij een chemische peeling toe. Het is afhankelijk van de pigmentvlek of een behandeling in de vorm van thuistherapie van ZO medical of Dermaceutic mogelijk is. Een levervlek behandelen met een laser, zoals een Ruby laser, is bijna pijnloos. Je voelt de behandeling wel, maar dan in de vorm van warme prikkelende sensatie. Het gevoel is vergelijkbaar met een elastiekje dat tegen je wang aanschiet en na afloop kan je huid nog een tijdje nagloeien.

90% vermindering zichtbaarheid

Er zijn voor het behandelen van levervlekken ongeveer een tot vier behandelingen nodig. Het resultaat is dat de zichtbaarheid in ieder geval voor 90% is verminderd. Ouderdomsvlekken hebben het voordeel dat deze uitstekend reageren op behandeling met een laser. Dit komt omdat het pigmentvlekken zijn die veelal wat hoger in de huid gelegen zijn. Dat er een tot vier behandelingen nodig zijn, heeft te maken met de kleur en omvang van de ouderdomsvlek. Een donkere grote levervlek heeft meer behandelingen nodig dan een kleine lichtbruine ouderdomsvlek. Je ziet overigens, als er meerdere behandelingen nodig zijn wel na één behandeling al resultaat.

Boek een gratis consult bij Lasercentrum Biltstraat

Wil jij een levervlek laten verwijderen? Boek direct een gratis en geheel vrijblijvend consult bij Lasercentrum Biltstraat in een vestiging naar keuze. Je bent bij onze huidtherapeut in vertrouwde handen en krijgt een indicatie van het aantal benodigde behandelingen.

Categorie: Laser
© Copyright 2024 - Lasercentrum Biltstraat