Wanneer een moedervlek verwijderen?

Bijna iedereen heeft wel moedervlekken op het lichaam en iedereen kijkt daar anders tegenaan. Er zijn mensen die het prima vinden omdat de moedervlekken nu eenmaal bij hen horen. Zo zijn er ook mensen die het minder mooi vinden en een moedervlek zelfs als cosmetisch storend ervaren. Herken jij jezelf in dat laatste? Het is mogelijk om op een relatief eenvoudige manier je moedervlek te verwijderen met lasertherapie. Bij onze huidtherapeuten ben je bovendien in vertrouwde en in professionele handen.

Wat is een moedervlek?

Een moedervlek ofwel een melanocytaire naevus bestaat uit een ophoping van pigmentcellen. Er zijn mensen die haast geen moedervlekken hebben en anderen hebben er tientallen. Het is mogelijk dat er bij de geboorte al moedervlekken aanwezig zijn, maar vaker komt het voor dat deze in de loop der tijd opduiken. Hormonen vormen bijvoorbeeld een factor voor het ontstaan van een ophoping van pigmentcellen. Dit is ook een reden dat er tijdens de puberteit vaak extra moedervlekken bij komen. Daarnaast kan er sprake zijn van erfelijkheid, maar ook een zwangerschap of zonlicht kan ervoor zorgen dat je moedervlekken krijgt. De meesten zijn veelal niet storend, maar het komt voor dat een moedervlek op een plek zit die wel als cosmetisch storend wordt ervaren. Dat is vaker het geval als de moedervlek op het gezicht aanwezig is.

Moedervlek verwijderen: 1 tot 4 behandelingen

Er zijn voor het verwijderen of minder zichtbaar maken van een moedervlek gemiddeld één tot vier behandelingen nodig. De diepte van het pigment en structuur van de moedervlek bepaalt onder meer het aantal benodigde behandelingen. De praktijk wijst uit dat er na één tot vier behandelingen een resultaat is van 80% tot 90% vermindering van de kleur van de moedervlek. Na elke behandeling is het nodig om je huid te laten herstellen en rust te geven. Dat is ook een reden dat vier weken na een behandeling pas met de volgende wordt gestart.

Indicatie van het te verwachten resultaat tijdens consultgesprek

De diepte, kleur en grootte bepalen in hoeverre de zichtbaarheid van de moedervlek te verminderen is. Bovendien zijn er bepaalde moedervlekken die niet geheel te verwijderen zijn, maar wel lichter van kleur te maken. De reductie maakt al een groot verschil in zichtbaarheid. Als een moedervlek diep ligt, kan het zijn dat de kleur onvoldoende afneemt. Tijdens een eerste consult laat onze huidtherapeut weten in hoeverre je moedervlek te verwijderen is en wat het percentage vermindering is dat je mag verwachten.

Geen pijnlijke behandeling

Wij krijgen vaker de vraag of een moedervlek verwijderen pijnlijk is. Dat is het niet, maar de laserbehandeling is wel als gevoelig te ervaren. Ken je het gevoel van een elastiekje dat tegen je huid aan wordt geschoten? Dat is eenzelfde soort gevoel als de laserbehandeling en te vergelijken met een klein prikje. Er is ook na de behandeling geen pijn, maar je voelt het eerste half uur wel dat je huid wat branderig is. Dit gevoel is te vergelijken met een lichaamsdeel dat verbrand is door de zon. Een half uurtje na de behandeling is het branderige gevoel weer weggetrokken.

Zo ziet je huid eruit na de behandeling

Het is altijd fijn om vooraf te weten waar je rekening mee kan houden na een behandeling. Uiteraard vertelt onze huidtherapeut je daar alles over tijdens een eerste gratis consult. Als je na de behandeling in de spiegel kijkt of naar de behandelde plek dan zie je dat deze er net wat donkerder uitziet. Tijdens de behandeling schiet de laser het pigment uit elkaar en dit trekt dan naar de oppervlakte. Er kan mogelijk ook een kleine zwelling ontstaan en na ongeveer vijf dagen valt het korstje van je huid en blijft er een roze plekje over dat uiteraard weer verdwijnt.

Er ontstaat geen litteken

Mocht je denken dat er na een moedervlek verwijderen een litteken ontstaat dan stellen wij je graag gerust. Na de behandeling ontstaat er geen litteken, maar het is voor het herstellen van de huid wel van belang om de plek tegen de zon te beschermen. Het kan namelijk zo zijn dat zonlicht een negatieve invloed heeft op de behandelde plek. Zo kan er sprake zijn van een minder goede genezing of van het ontstaan van meer pigmentatie. Je huid is na de behandeling nu eenmaal wat meer kwetsbaar. Je krijgt van onze huidtherapeut overigens advies betreffende de nazorg, waarbij je bepaalde producten kan gebruiken om de huid optimaal te laten herstellen. Het is na de behandeling misschien verleidelijk om aan het korstje te gaan krabben, maar dat kan je beter niet doen. Dit verstoort namelijk het proces van het herstellen van de huid.

Heb jij een moedervlek die je als cosmetisch storend ervaart? Boek vrijblijvend een gratis consult bij Huidzorg Laserklinieken. Het is overigens goed om te weten dat het verwijderen van een moedervlek om reden van cosmetische aard niet voor een vergoeding van de zorgverzekeraar in aanmerking komt.

 

 

 

 

Categorie: Laser
© Copyright 2024 - Lasercentrum Biltstraat