Kan een behandelde pigmentvlek nog terugkeren?

Er zijn verschillende redenen waarom er pigmentvlekken ontstaan, zoals door zonlicht of door hormonale veranderingen. Het kan zijn dat je een pigmentvlek op een opvallende plek, zoals in je gezicht als ontsierend ervaart. Bijvoorbeeld als er sprake is van een onregelmatige bruine verkleuring op je wang of voorhoofd die je graag weg wilt hebben.

Het is bij ons mogelijk om dergelijke pigmentvlekken te verminderen of te verwijderen, waarbij er diverse behandelopties zijn. Tijdens een consult is te bepalen welke behandeling het beste is, zoals een laserbehandeling, peeling of thuistherapie. De vraag die dan wellicht bij je opkomt, is of een behandelde pigmentvlek nog weer kan terugkomen. Dat hangt van verschillende factoren af en hier wordt duidelijk waar je dan rekening mee kan houden.

Duidelijkheid over verwachtingen

Bij het verwijderen van pigmentvlekken bespreken wij tijdens het consult uiteraard wat er mogelijk is en welke verwachtingen je mag hebben. Het hangt bijvoorbeeld van het soort pigmentvlek af net als van de hoogte of diepte van de pigmentvlek in de huid of volledige verwijdering of vermindering van toepassing is. Door hier vooraf duidelijkheid over te geven, weet je precies waar je aan toe bent.

Nieuwe pigmentvlekken na behandeling

Doorgaans geldt voor volledig verwijderde pigmentvlekken dat deze niet meer vanzelf terugkomen. De behandeling geeft echter geen garantie dat er in de toekomst geen nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Daarom is het aan te raden met een aantal tips en adviezen rekening te houden om een pigmentvlek te voorkomen. Het is daarbij handig als je inzicht krijgt in de oorzaken van ontstaan van pigmentvlekken.

Oorzaken van het ontstaan van pigmentvlekken

Zonlicht is een van de schadelijke factoren die invloed hebben op het ontstaan van pigmentvlekken. Het is mogelijk dat je in je jeugdjaren al zonschade hebt opgelopen, waar het resultaat zich nu uit in een pigmentvlek of pigmentatieproblemen. Het is ook mogelijk dat er een andere oorzaak is, zoals hormonen of erfelijke belasting. Zo kan je eveneens een aangeboren pigmentvlek hebben of kan er een pigmentvlek ontstaan na een puistje of wondje.

De oorzaken van pigmentvlekken kunnen zijn:

• Schade door zonlicht (ook zonnebank)
• Hormonale schommelingen
• Erfelijkheid
• Aangeboren
• Pigmentatie na een wondje of puistje
• Medicatie

Nieuwe pigmentvlekken voorkomen

Het is na de behandeling uiteraard belangrijk om te voorkomen dat er in de toekomst nieuwe pigmentvlekken ontstaan. Je krijgt daarom van ons verschillende tips en adviezen. Zo is het van belang om je huid tegen uv-straling te beschermen. Gebruik daarom dagelijks een crème die over de juiste (UV A en B) beschermingsfactor SPF beschikt. Ga je naar het strand of op zonvakantie zorg dan dat je een zonnebrandcrème gebruikt die minimaal factor 30 heeft.

Aandachtspunten voor pigmentvlekken verwijderen

Er zijn voor een pigmentvlek verwijderen verschillende aandachtspunten van belang voordat de behandeling van start gaat. Het beste resultaat is daarbij te behalen als je de adviezen opvolgt, zoals dat je de behandeling met je natuurlijke huidskleur start en niet met een zongebruinde huid. Daarom luidt het advies onder meer dat je ongeveer vier tot zes weken voordat de behandeling plaatsvindt niet meer naar de zonnebank moet gaan. Ook is het van belang dat je geen zelf-bruinende crème gebruikt voordat je de pigmentvlek laat behandelen.

Pigmentvlek na behandeling mogelijk eerst donkerder van kleur

Het is na een behandeling mogelijk dat de plek eerst wat donkerder van kleur wordt. Dit laat in elk geval zien dat de laserbehandeling zijn werk heeft gedaan. De donkere verkleuring verdwijnt veelal weer binnen een paar dagen tot hooguit enkele weken. Vind je de verkleuring vervelend? In dat geval is het mogelijk om de verkleuring te camoufleren met een foundation. Na de behandeling is het eveneens mogelijk dat je huid wat rood kleurt en dat er korstjes ontstaan. Het spreekt voor zich dat je niet aan deze korstjes moet gaan krabben.

Pigmentaanmaak

Het zonlicht is een van de belangrijke factoren die een oorzaak vormt voor pigmentvlekken. Daarom zie je ook vaak dat pigmentvlekken voorkomen in het gezicht, decolleté en hals net als op de handen. Een behandeling voor de verwijdering van pigmentvlekken is overigens mogelijk op alle lichaamsdelen. In je huid maken pigmentcellen pigment aan in de vorm van melanine. Is je huid blootgesteld aan de zon dan gaan de pigmentcellen zich actiever gedragen en neemt de pigmentaanmaak toe. Na een wondje of puistje en bij acné is er mogelijk sprake van een ontstekingsreactie van je huid die ervoor zorgt dat de aanmaak van pigment toeneemt.

Wil je een pigmentvlek laten verwijderen?

Heb je op dit moment een pigmentvlek die bijvoorbeeld je gezicht of hals ontsiert en waar je vanaf wilt? Reserveer dan direct een gratis eerste consult in een vestiging naar keuze. Onze huidtherapeuten beschikken over een BIG-registratie en zijn door nascholing steeds op de hoogte van de nieuwste technieken. Je krijgt tijdens het gratis en vrijblijvende consult alle ruimte om vragen te stellen en je ontvangt een persoonlijk behandelplan.

 

 

 

 

Categorie: Laser
© Copyright 2024 - Lasercentrum Biltstraat