Dit kun je doen om pigmentvlekken te voorkomen

Pigmentvlekken, iedereen heeft ze waarschijnlijk ergens op het lichaam. Bij sommige mensen zijn ze meer zichtbaar dan bij anderen, maar ze komen bij vrijwel iedereen voor. Pigmentvlekken ontstaan door een ophoping van pigment die ons normaal gesproken tegen Uv-straling beschermt. Wanneer er veel pigment op hetzelfde oppervlak ophoopt ontstaat er een pigmentvlek. Deze bevinden zich vaak in het gezicht of op andere zichtbare lichaamsdelen die het meest zijn blootgesteld aan de zon. Pigmentvlekken zijn gelukkig niet schadelijk, maar ze kunnen wel cosmetisch storend gevonden worden. Er zijn ook andere oorzaken van pigmentvlekken.

Wat kun je doen om pigmentvlekken te voorkomen?

De meest simpele en voor de hand liggende manier om pigmentvlekken te voorkomen is om je huid te beschermen tegen Uv-straling. Het is daarom belangrijk om iedere ochtend een voedende dagcrème te gebruiken met een hoge beschermingsfactor SFP. Dit beschermt vooral je gezicht tegen zonlicht en daardoor is de kans op het ontstaan van pigmentvlekken kleiner. Als het weer dit toelaat is het beter om beschermende kleding te dragen zodat het zonlicht geen kans krijgt om schade aan te richten op jouw huid. Wanneer je een beroep uitoefent waarvoor je veel buiten moet zijn is het ook verstandig een pet of muts te dragen die je huid beschermt tegen het zonlicht.

Oorzaken pigmentvlekken

Het is inmiddels wel duidelijk dat vooral zonlicht de oorzaak is van pigmentvlekken op zichtbare plaatsen. Het is dan ook niet aan te bevelen om uren achterelkaar te zonnen. Ook een regelmatig bezoek aan de zonnestudio zal het voorkomen van pigmentvlekken niet ten goede komen. Echter, er ook andere voorkomende oorzaken van pigmentvlekken. Hormonale schommelingen, die bijvoorbeeld veel voorkomen tijdens een zwangerschap, kunnen ook zorgen voor ophoping van pigment. Hoe je huid reageert op verzorgingsproducten is ook belangrijk. En wellicht veerwacht je het niet, maar ook een tekort aan pigment levert vlekken op. Deze herken je aan de witte kleur.

Als pigmentvlekken niet meer voorkomen kunnen worden

Wanneer je te laat bent en de pigmentvlekken zich al laten zien heb je nog wel de optie om pigmentvlekken te laten verwijderen. Dit is een cosmetische behandeling door middel van lasers of een peeling tijdens thuistherapie van ZO medical of Dermaceutic. Wanneer je een behandeling begint voor het verwijderen van pigmentvlekken is het belangrijk dat het te behandelen gebied niet zongebruind is. Ook dien je de zonnebank vier tot zes weken voor de behandeling te vermijden. Om pigmentvlekken in de toekomst te vermijden is het belangrijk dat je dagelijks een crème gebruikt met een hoge beschermingsfactor. De huidtherapeut zal na de behandeling uitleggen hoe je je huid het beste kan verzorgen.

Pigmentvlekken laten verwijderen

Gelukkig is een behandeling voor het verwijderen van pigmentvlekken niet pijnlijk. Tijdens de behandeling voel je alleen wat kleine warme speldenprikjes. Ook kan je huid branderig aanvoelen, echter verdwijnt dit gevoel binnen enkele uren. Een laserbehandeling laat gelukkig ook geen littekens achter, omdat er niets wordt weggesneden of gehecht. De pigmentvlek zal volledig verdwijnen of lichter worden van kleur. Afhankelijk van de diepte van het pigment is de vlek na behandeling 60% tot 100% lichter van kleur.

Categorie: Laser
© Copyright 2024 - Lasercentrum Biltstraat