« Sluit menu
normaal-litteken
normaal-litteken
normaal-litteken
"Een herstelde huid door combinatiebehandeling"
"Een herstelde huid door combinatiebehandeling"

Normale littekens behandelen: Vrijblijvend intakegesprek

Een normaal litteken ligt vlak op de huid. Het kan ontstaan door een chirurgische ingreep of op traumatische wijze ontstaan zoals na een val. De kleur kan het litteken kan verschillen van wit tot donkerpaars en alle kleuren er tussen in. Tevens kan het litteken wat verkleefd zijn waardoor hij stug kan aanvoelen en daardoor soms een bewegingsbeperking kan geven. Er zijn verschillende mogelijkheden om een litteken te verfraaien of verkleving te verminderen.

Lasertherapie

Door een behandeling met een gefractioneerde Co2 laser worden kleine gaatjes in het litteken aangebracht en energie verspreid zich onder de opperhuid. Aanmaak van collageen en elastine wordt gestimuleerd en de littekens worden als het ware opgevuld. Hierdoor wordt de gehele structuur van het litteken beïnvloed wat zorgt voor een gladder en soepeler litteken. Tevens wordt de kleur van het litteken verbeterd waardoor het kleurverschil met de omliggende huid minder wordt.

Doordat er met een gefractioneerde laser wordt gewerkt is de downtime aanzienlijk verkleind ten aanzien van vroeger. Er wordt als het ware in een rastervorm behandeld waardoor naast de behandelde huid ook delen onbeschadigd blijven. Hierdoor is de kans op complicaties minimaal en het herstel van de huid veel sneller. Na 7 tot 14 dagen is de huid weer volledig hersteld. Afhankelijk van het litteken zijn er 2 tot 3 behandelingen nodig om het maximale resultaat te bereiken. Na 3 tot 6 maanden is het resultaat van een behandeling zichtbaar en kan, indien nodig, de vervolg behandeling plaats vinden.

Voor- en nabehandeling

Zorg dat het te behandelende gebied niet zongebruind is. Vermijd de zon en zonnebank 6 weken voor de eerste behandeling en 6 weken na de behandeling en gebruik geen zelf-bruinende crèmes. Wij raden aan om in deze periode een zonbescherming met factor 50 te gebruiken.

Een uur voor de behandeling wordt de huid ingesmeerd met een verdovende zalf. Na de behandeling zal de huid 2 tot 3 uur branderig aanvoelen (vergelijkbaar met een zonverbranding). De huid zal er rood en gezwollen uitzien. In het behandelde gebied kan vocht uit de huid treden dat opdroogt als een korstje waardoor de huid onregelmatig kan aanvoelen. De korstjes verdwijnen na enkele dagen. Daarna kan de huid nog droog, ruw en schilferig aanvoelen. De zwelling zal na 2 tot 3 dagen afnemen. De roodheid houdt 3 tot 14 dagen aan. Dit is afhankelijk van de indicatie en de intensiteit van de behandeling. Tot 14 dagen na de behandeling is het van belang dat de huid wordt ingesmeerd met de voorgeschreven crème die je meekrijgt na de behandeling.

Siliconentherapie

Uit verscheidene wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat siliconen een gunstig effect hebben op littekens. Het maakt een litteken zachter, soepeler en vlakker. Daarnaast kan het de roodheid in een litteken verminderen. Tevens heeft silicone een positief effect op eventuele jeuk van een litteken. Deze behandeling is goed thuis toe te passen. De therapeut in onze kliniek kan siliconenpleisters of siliconengel voorschrijven en geeft uitleg over het gebruik hiervan. De producten worden volledig vergoed door de zorgverzekeraar.

Neuraaltherapie

Wanneer een litteken erg verkleefd is kan er soms een aanvulling nodig zijn op de lasertherapie. Onze dermatoloog kan neuraaltherapie toepassen om het litteken meer soepel te krijgen. Er wordt een kortdurende verdoving in het litteken gebracht en vervolgens kan de dermatoloog het bindweefsel soepel kneden. Hierdoor komt er meer rek in het litteken waardoor deze minder strak aanvoelt. De behandeling wordt op zich zelf uitgevoerd of in combinatie met een laserbehandeling.

Consultafspraak

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jou? Bel of mail ons om een consultafspraak* in te plannen. Wij zijn telefonisch bereikbaar op: 030-2145909 of stuur een email naar info@huidzorgklinieken.nl. Je kunt bij ons ook terecht voor de volgende littekens:

Naast littekens behandelen kunt u bij ons ook terecht voor andere huidproblemen. Zo kunt u met behulp van onze gespecialiseerde laser een ongewenste moedervlek verwijderen of een tatoeage weghalen waar u later spijt van heeft gekregen. Onze huidtherapeuten vertellen je graag meer over de mogelijkheden.
Contactformulier
Contact & afspraak
Plan uw gratis consult online
Stel uw vraag per e-mail
Spreek direct met een specialist