« Sluit menu
sinus-pilonidalis-weglaseren
sinus-pilonidalis-weglaseren
sinus-pilonidalis-weglaseren
"Sinus Pilonidalis"
"Sinus Pilonidalis"

Sinus Pilonidalis (haarnestcyste) behandelen

Sinus Pilonidalis (haarnestcyste) behandelen: resultaat in 3-6 behandelingen

Sinus pilonidalis, ook wel bekend als haarnestcyste, kan zorgen voor vervelende klachten en overlast. Over het algemeen ontstaat de haarnetcyste bij de bilspleet. Veel mensen kiezen voor een specialistische behandeling om af te komen van klachten omtrent sinus pilonidalis. Artsen adviseren regelmatig om de haren laser te verwijderen om de kans op herhaling van het ontstaan van nieuwe cystes te verkleinen. Met onze gespecialiseerde lasers kunnen wij alle huidtypen behandelen. Wij nodigen je graag uit voor een vrijblijvend intakegesprek met een van onze huidtherapeuten.

Wat is een haarnestcyste en hoe ontstaat het?

Een haarnestcyste is een ontsteking die meestal voorkomt in of vlakbij de bilnaad, maar ook kan ontstaan bij op andere plekken op het lichaam zoals de oksel en schaamstreek. De cyste wordt veroorzaakt door ingegroeide haren die een holte onder huid creëren. Een haarnestcyste heeft een verbinding naar buiten. Dit wordt veroorzaakt door haren die door de huid heen prikken. Aan de buitenkant is daarom een kleine gaatje in de huid zichtbaar. Door een eventuele ontsteking in dit gebied kan er sprake zijn van een grotere wond of abces die tevens erg pijnlijk kan zijn.

Wat zijn de symptomen van sinus pilonidalis en waar kunnen ze ontstaan?

Er zijn verschillende symptomen die kunnen duiden op sinus pilonidalis. In het begin kan het zijn dat de sinus pilonidalis symptomen nog niet voorkomen. De sinus pilonidalis symptomen zijn:

 • Bultje in de bilspleet
 • Gaatje(s) in de huid
 • Cyste bilnaad
 • Ontsteking bilnaad
 • Intrekking van de huid
 • Jeuk in of net boven de bilspleet
 • Nattende bilspleet
 • Pijn in de bilspleet
 • Gele en pusachtige afscheiding in de bilspleet

Een haarnestcyste komt dus het vaakste voor in de bilspleet. Maar het is ook mogelijk dat een haarnestcyste ergens anders ontstaat. Zoals bijvoorbeeld:

 • Door een ingegroeide haar in de schaamstreek
 • Door een ingegroeide haar bij de oksel
Veel mensen denken dat een sinus pilonidalis operatie nodig is om te behandelen. Maar een haarnestcyste niet opereren is ook mogelijk. Bij ons kun je namelijk een haarnestcyste zonder operatie behandelen.

Kan iedereen een haarnestcyste krijgen?

Een haarnestcyste kan in principe bij iedereen voorkomen. Het is op dit moment nog niet duidelijk waarom het bij ene persoon wel voorkomt en bij de ander niet. Het is wel duidelijk dat er een aantal factoren zijn waardoor de kans groter is dat je last krijgt van een ontsteking bij de bilnaad:

 • Mannen hebben er meer last van dan vrouwen, omdat zij vaak meer haargroei bij de bilspleet hebben
 • Meer beharing
 • Een zitten beroep
 • Zwaarlijvigheid
 • Een chronische irritatie of blessure in het getroffen gebied
 • Aandoening komt vaker in de familie voor

Behandeling sinus pilonidalis: hoe ziet dit er in de praktijk uit?

Sinus pilonidalis is een vervelende aandoening waar je snel vanaf wilt. Behandeling bij de specialist kan vaak nodig zijn, zeker wanneer een operatie noodzakelijk is. Om de kans op herhaling te verminderen is het verwijderen van de haargroei door middel van laser in en rondom het gebied een zeer geschikte behandeling. Bij ons kun je de haargroei laten verwijderen met een laser. Het traject ziet er als volgt uit:

Intakegesprek

Als eerste nodigen we je uit voor een vrijblijvend intakegesprek. Hier bespreken we je wensen en de verwachte resultaten. Vervolgens stellen we een persoonlijk behandelplan op. Daarnaast kunnen we een testbehandeling doen om te kijken hoe je huid reageert op de laser en zodat je zelf ook weet hoe het voelt.

De behandeling

Het gebied waar de sinus pilonidalis ontstaan wordt eerst geschoren. Vervolgens geeft de laser een aantal pulsen af op de huid. Dit voelt als kleine warme prikjes. Tijdens de behandeling sinus pilonidalis wordt gekoeld met koude lucht om het omliggende weefsel te beschermen en de pijn te reduceren. De laserenergie wordt door de donkere haren omgezet in warmte. Deze warmte wordt afgegeven aan de haarzakjes waardoor ze worden vernietigd. Hierdoor kunnen geen nieuwe haren meer worden aangemaakt. Gemiddeld zijn 6 tot 15 behandelingen nodig om het gebied zo volledig mogelijk te laser ontharen.

De nabehandeling

De huid zal wat rood zijn na de behandeling sinus pilonidalis en kan licht branderig aanvoelen. De huidtherapeut brengt een verkoelende crème aan na de sinus pilonidalis behandeling. In principe kan je alle dagelijkse bezigheden direct weer hervatten na de behandeling. Na de behandeling moet je zonblootstelling vermijden in het behandelde gebied.

Naast een behandeling sinus pilonidalis hebben wij ook andere laser ontharen behandelingen die veel voorkomen:

Veel gestelde vragen over sinus pilonidalis laserbehandeling

Er zijn verschillende vragen die vaak worden gesteld over een sinus pilonidalis laserbehandeling.

Valt de behandeling onder de verzekering?

In principe vergoed een zorgverzekering een ontharingsbehandeling op het lichaam niet. Omdat het verwijderen van de haargroei bij een sinus pilonidalis een medische reden heeft vragen wij altijd een goedkeuring aan bij de zorgverzekeraar om de behandeling sinus pilonidalis te vergoeden.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Er zijn gemiddeld 6 tot 15 behandelingen nodig. Haren groeien in verschillende fases waardoor je niet alle haren in 1 keer kan behandelen. Na elke behandeling zal vermindering van de haargroei op te merken zijn. Tussen de behandelingen zit ongeveer 6 weken.

Haarnestcyste voorkomen: Bij ons bent u op de juiste plek!

Voor ons is een transparante samenwerking zeer belangrijk. Dit is voor ons de basis voor een succesvolle behandeling. We stellen gezamenlijk een helder behandelplan waardoor u duidelijkheid verkrijgt over de behandeling en over de verwachte resultaten. Daarnaast profiteer je ook van onze andere voordelen, maak kennis met onze werkwijze:

 • Vrijblijvend intakegesprek
 • Vaste tarieven
 • 13 gespecialiseerde lasers geschikt voor elk huidtype
 • BIG geregistreerde huidtherapeuten

Wil je een heldere behandeling voor uw problemen van een sinus pilonidalis? Neem dan contact op met een van onze huidtherapeuten. Bel 030 214 59 09, stuur een mail naar info@lasercentrumbiltstraat.nl of vul ons contactformulier in.

De tarieven van haarnestcyste weglaseren

Een transparante samenwerking is voor ons zeer belangrijk bij de behandeling van een haarnestcyste. Een transparante werkwijze betekent ook transparante kosten. Voor meer informatie over de tarieven behandelen sinus pilonidalis kijk dan op onze tarieven pagina.

Contactformulier
Contact & afspraak
Plan uw gratis consult online
Stel uw vraag per e-mail
Spreek direct met een specialist